Om du har ett larm som är programmerat för att skicka ett SMS eller ringa dig om olyckan skulle vara framme behöver du köpa till ett kontantkort för att GSM-funktionen ska fungera. Ibland behövs ett kontantkort från en specifik operatör, men oftast går det bra med din egen valda operatör.
Kontrollera giltighetsperioden och PIN-kod
Eftersom larmet förhoppningsvis inte går särskilt ofta finns det en möjlighet att kontantkortet du valt blir inaktiverat på grund av att det inte använts under en längre period. Oftast räcker det att du ringer eller skickar ett SMS någon gång varje år via kortet för att det ska förbli aktivt. När du får hem ditt kontantkort är det viktigt att du kontrollerar om kortet har en förinställd PIN-kod. Detta gör du enklast genom att först sätta kontantkortet i en vanlig mobiltelefon. Om det finns en PIN-kod på kontantkortet är det viktigt att du tar du bort den. Det gör du enkelt i mobilen, och anledningen är för att annars kommer inte ditt larm att kunna koppla upp sig mot telefonnätet och larma varken dig eller larmcentralen vid behov.
Se till att operatören erbjuder god täckning
När du väljer operatör är det viktigt att du tänker på att operatören erbjuder god täckning i området. En operatör kan ha god täckning i ett område och dålig i ett annat. Är du nyinflyttad kan det vara bra att prata med grannar i närheten och höra vad de har för upplevelser. Det som påverkar täckningen är huruvida terrängen i området är kuperad och vilken typ av väggar som står i vägen för signalen. Det är inte säkert att den operatör du valt har en telemast i närheten, och är täckningen dålig är kanske inte ditt larm lyckas larma vaktbolaget i god tid.
Prisplan och larmfunktion
Du ställer själv in vilka nummer som ska kontaktas vid ett inbrott via ditt larm. Du kan välja att inte bara larma ett vaktbolag utan även dig själv, familj och eventuellt grannar. Skulle det vara strömavbrott i området kan du även välja att larma för det genom ett SMS. Det viktigaste är att du alltid ser till att det finns ett saldo på kortet. Tanka inte kortet med månadsspecifika prisplaner, som exempelvis kontantkort med fast pris, utan välj en metod som innebär att du manuellt fyller på kortets saldo. Vi erbjuder jämförelse av de olika alternativen du kan välja mellan hos oss och vi hjälper dig att hitta rätt operatör som passar dina behov.